duminică, 3 octombrie 2010

Satul meu, drag

O-ha-ba

Satul Ohaba este asezat la poalele muntilor Fagaras "in linie dreapta spre nord de muntele Fundul Vcarei", intre comuna Sinca Veche, Satul Sercaita SI satul Vad. Vatra satului este asezata pe un loc de ses brazdat de valea Sercaitei care imparte satul in doua parti.
Satul Ohaba este strabatut de drumul national DN73A care leaga orasul Predeal de Sercaia, trecand prin Paraul Rece, Rasnov,Zarnesti,Poiana Marului,Sinca Noua.
Denumirea satului Haba, precum si numele preotului erau redate după ortografia maghiară, întrucât rezultatele recensământului erau destinate unei comisii, formate din neromâni si în majoritate unguri.
Radu Anton Roman (*1948 - †2005), publicist și scriitor

"Moara cu noroc" de la Ohaba.

Norocul morii se trage din puterea uimitoarea de a rezista vremii. Anul gravat pe unelte este 1873, de atunci moara asigurand din dinastie in dinastie, faina, malai si urluiala pentru toata lumea din jurul satului Ohaba. Localitatea se intinde linistita la sud de Fagaras, parasita de feciorii plecati la munci in strainataturi.
Timpul se dilata si ai vreme sa stai cu tine insuti, sa te uiti ceasuri intregi la curgerea apei care pune in miscare tot mecanismul morii din Ohaba.

Zgomotul produs de caderea de apa este asemuit unei cascade sau rafalelor de ploaie, dar are efect benefic asupra starii de spirit. Un mic muzeu, moara isi are morarul ei fidel care lucreaza 8 ore pe zi ca la carte. Macina grau sau porumb pentru pensionari si cei care consuma faina "neagra", adica cu tarate. De altfel faina facuta la moara cu apa isi pastreaza mai multe din calitati decat cea fabricata pe cale "industriala" si asta deoarece in procesul macinarii nu se incalzeste, rezistand mult mai mult timp. Inainte vreme moara lucra non-stop, lucrand la cele doua instalatii pe care le are. Astazi se odihneste mai mult si isi dezvaluie calatorilor din secretele sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu